A SZIKLAKÓRHÁZ ATOMBUNKER MÚZEUM

A Sziklakórház Atombunker Múzeum Európa szívében, a budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A múzeum 2007-ben nyitotta meg kapuit és mára több mint 1 000 000 látogató tekintette meg a tárlatot. Küldetése, hogy bemutassa a háború valódi arcát és rávilágítson a béke értékére. Azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban. Elsődleges célja, hogy e szellemiség jegyében megőrizze és bemutassa az általuk képviselt örök érvényű értékeket.

A több mint 2000 négyzetméteres múzeum tárlatvezetéssel látogatható, 60 perc alatt képzett vezetők mutatják be a földalatti létesítmény történetét és minden kiállítását a látogatóknak.

A HÁBORÚS ELLÁTÁS ORVOSI ESZKÖZEI, MŰSZEREI (1940-1980)

Hogyan változtak (vagy éppen nem változtak) a gyógyítás eszközei a második világháborútól a rendszerváltás időszakáig? Az orvosi eszköztörténeti kiállításunkon az olyan ismerős tárgyak, mint a szike vagy fecskendő mellett különleges műszereket is bemutatunk – többek között például tüdővarró készülék, dupla pengés gerincfűrész vagy szemnyomásmérő is látható itt.

A kiállított tárgyak jelentős része a háborús ellátás legfontosabb területéhez, a sebészethez kapcsolódik, de füll-orr-gégészeti, fogászati, nőgyógyászati eszközök is megtalálhatóak köztük.

FRIEDRICH BORN EMLÉKKIÁLLÍTÁS

Friedrich Born a Nemzetközi Vöröskereszt magyarországi delegáltjaként több mint 15 000 ember életét mentette meg a holokauszt idején. Védlevelet adott az üldözötteknek, kórházakat, árvaházakat vett oltalom alá. 1944 decemberében helyezte át székhelyét a Sziklakórházba, miután az irodája és a lakása is bombatalálatot kapott. Az intézményt a Vöröskereszt kórházává nyilvánította, gyógyszerekkel is segítette az életmentést. Múzeumunk emlékszobával tiszteleg embermentő tevékenysége előtt.

LÉGOLTALMI RIASZTÓKÖZPONT (1937-45)

1944 nyarától egyre gyakrabban szólaltak meg a légoltalmi szirénák Budapesten. De ki és hol kapcsolta fel őket? A Sziklakórházzal egybeépített „K” jelű Légoltalmi Riasztóközpont volt az egyik olyan állomás, ahonnan a Légoltalmi Liga emberei továbbították a közelgő légiveszély hírét. Ez a mai múzeum területének legkorábban kiépített része, 1937 és 1945 között innen működtették a Várnegyed légoltalmi szirénáit.

A kiállításban a hírközlési eszközök mellett azt is bemutatjuk, hogyan készítették fel a civileket a légicsapásokra.

HELYTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS

„Európai csoda” – így jellemezték 1935-ben a napilapok a Várhegy mélyén húzódó barlangrendszert. Az ekkor feltárt szakaszt természeti látványosságként mutatták be az érdeklődőknek, de nemsokára egyértelművé vált, hogy a turisztikai szenzációt az életmentés szolgálatába kell állítani. A háborús készülődés jegyében a barlangokban óvóhelyeket alakítottak ki, 1941-ben megkezdték a Sziklakórház kiépítését is.

A kiállítás tablóin végigkövethető, hogyan zajlott a földalatti építkezés, emellett azt is bemutatjuk, hogy miként alakították át atombiztossá a létesítményt a hidegháború időszakában.

BUDAPEST OSTROMA KIÁLLÍTÁS

A 2016-ban megnyitott kiállítás megidézi az 1944-45 alatt ostromlott Budapestet, bemutatva a háború brutalitását és az embermentés, az orvosi ellátás kihívásait. Ez az elképzelt szétbombázott padlástér számos katonai relikviával szemlélteti a főváros körül pusztító harcok hevességét. A három hónapig tartó összecsapások eredményeképpen Budapest romhalmazzá vált, és több százezer ember hunyt el. A kiállításon keresztül nem csak a harcok katonai veszteségeire, de a civil lakosság áldozataira is felhívjuk a figyelmet.

KÜLÖNLEGES MŰVELETI ERŐK KIÁLLÍTÁS

A különleges műveleti erők titkos akcióik közben is ellátják sebesültjeiket a leglehetetlenebb körülmények között. Speciális kiképzésüknek köszönhetően rendkívül hatékony ellátásban tudják részesíteni egymást, de akár saját magukat is. Sok esetben, ha nem tudnak azonnal cselekedni, végük. A Sziklakórház története az embermentés története, amely azonban nem ért véget 1945-el vagy 1956-al. Bár a célok és eszközök mások, napjaink konfliktusaiban is jelen van a rendkívüli profizmus és bátorság.

Ezzel a kiállítással emlékezünk meg ezeknek a névtelen hősöknek a példamutató munkájáról.

“ÉN LETTEM A HALÁL, A VILÁGOK PUSZTÍTÓJA” KIÁLLÍTÁS

Egykori atombunkerként, szerettük volna megmutatni milyen hatásai vannak a nukleáris fegyvereknek, és hogyan védekezett volna ezek ellen a Sziklakórház. A Hirosima és Nagaszaki felett végrehajtott atomrobbanások után készült képekkel és eredeti tárgyak másolatain keresztül ismertetjük meg a látogatókkal a szörnyű pusztítást. Ez a kiállítás a létesítmény gépészetének területén kapott helyet, ahol azt is bemutatjuk, hogyan élhetett volna túl egy hasonló kegyetlen támadást a Sziklakórház, illetve hogyan működött volna ezt követően a túlélők ellátása.